onsdag 6 januari 2016

Jane Austen

Jane Austen, en brittisk författare, föddes den 16 december 1775 i Stecenton, Hampshire. Hon var det sjunde barnet av åtta och hade endast en syster, resten var bröder. Hon hade en bra relation med sin syster men under senare tiden av sitt liv blev hon även närmare med sin bror Henry som också blev hennes litterär agent. Austens far hade en stor kollektion av litteratur hemma och det här var en väldigt bra chans för Jane att utvecklas i både läsande och skrivande. Hennes far brukade även låna ut papper, pennor och böcker åt henne vilket gav henne en chans att redan i tidig ålder uttrycka sin kreativitet.

Jane började skriva romaner redan som ung men det var inte före år 1811 som hennes första roman, Förnuft och Känsla, släpptes ut. Allt som allt publicerade hon endast sex romaner, fyra under sin levnadstid. Stolthet och Fördom (1813), Mansfield Park (1814), Emma (1815), Persuasion (1817), Northanger Abbey (1817), Sanditon (1817). De tre sista publicerades efter att Austen hade dött och den sistnämnda blev aldrig klar men publicerades ändå av hennes familj. Alla romaner har även översatts till många språk och filmatiserats flera gånger.

En av orsakerna till att Austens romaner har nått sådan populäritet är hennes sätt att beskriva olika vardagliga situationer under hennes tid samt hur hon ingående beskriver personer. I sina romaner använder hon sig också av humor och lätt ironi som gör dem ännu trevligare att läsa.

Trots att hon skrev kärleksromaner med en hel del romantik, gifte sig Austen aldrig och fick heller inga barn. Största delen av sin livstid bodde hon tillsammans med sin familj. Hon dog den 18 juli 1817 och blev inte ens 42 år. Egentliga dödsorsaken vet man inte men det sägs ha varit pga. en sjukdom.




Källor: http://www.albertbonniersforlag.se/Forfattare/A/jane-austen/
http://www.janeausten.org/jane-austen-timeline.asp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar