lördag 23 januari 2016

Tema: 2, Kärlek

"Kärlek krävs för ett lyckat giftermål"
Av en anonym person på nätet hittade jag citatet ovanför vilket jag tycker sammanfattar handlingen i boken för en viss del.
För en mamma som har fem döttrar var en av de viktigaste sakerna att få dem bortgifta. Mrs Bennet förde sina döttrar till varje bal eller annan typ av händelse var det fanns en chans för att någon ung man skulle bli intresserad av de 5 flickorna. På en av balerna träffar mrs Bennet och resten av familjen den nya herren, mr Bingley, som har hyrt en gård i byn. Mr Bingley hade med sig sina systrar samt sin vän mr Darcy, som inte var lika väl bemött av alla andra som mr Bingley. Mr Darcy dansade endast några få danser vilket gjorde att alla tyckte honom vara otrevlig, högfärdig och kall. Den äldsta av Bennets syskonen Jane känner speciellt att den trevliga mr Bingley är något extra och får flera danser med honom under balen.

Likasom alla andra har Elizabeth stark motvilja mot mr Darcy. " Jag trodde att poesi brukade betraktas som näring för kärleken" sade Darcy. "Kanske för en stor, frisk och välmående kärlek. Allt kan bli näring för det som redan är starkt. Men om det bara är ett litet magert svärmeri, så är jag övertygad om att en enda lyckad sonett kan få det att svälta ihjäl" hade Elizabeth svarat till Darcy. Det här är ett exempel på tvister som uppkom bland Elizabeth och Darcy. Jag tror att det som Elizabeth beskriver här utsätts hon själv för, men dock att denna lilla svärmeri som hon känner bara växer gradvis utan att hon lägger hänsyn till det. 

Mellan Jane och Bingley kommer det upp mycket trassel och det ser väldigt dåligt ut för Darcy kommer i mellan dem. Ingendera av Jane eller Bingley vågar ta steget framåt mot ett äktenskap vilket gör att de åt skiljas, även fast båda är djupt kära i varann. 

Det att kusiner gifter sig värkar vara helt och hållet lagligt, för när mr Collins som är Elizabeths kusin kommer på besök friar han till henne. Elizabeth blir otroligt förvånad då hon inte har några slags känslor för honom. Hennes mamma blir dock förbannad för att Elizabeth, eller Lizzie som man kallar henne, nekade till frieriet. Modern till och med hotar Lizzie med att inte försörja henne längre, då försöker hon förklara det som citatet står för, att kärlek behövs för ett lyckat giftermål. 

En av de yngre systrarna, Lydia, är väldigt rastlös och rymmer tillsammans med mr Wickham, vilket var väldigt skamlöst, oschysst och gav dåligt rykte för familjen Bennet. Man tyckte att det inte var äkta kärlek då Lydia inte hörde till de förmögna familjerna, eller på grund av Lydias dåliga uppförande. 

Vid det här laget har man fått en bild av hur kärleken fungerade om man följde den tidens normer. Jane och Bingleys förhållande blev inget då dom båda var väldigt blyga. Förrän i slutet då de vågar yttra sin kärlek för varandra. Lydias kärlek uppfattar jag att var mera en attityd, ett skådespel. Lydia hade lite brottom för att gifta sig som säkert berodde på hennes mamma som ständigt pressade döttrarna om saken. 

Det växande svärmerin jag nämnde i början om, hade under dom här alla andra händelserna växt till det ultimata och det är då Elizabeth förstår det själv. Darcy och Elizabeth hade dock än svår väg men den slutade bra på grund av att de inte gav upp. Ingendera av dem visste hur den andra kände för en, men efter alla bekymmer när de fick vara ensamma tillsammans medgav de sin kärlek för varandra. Den kärlek Darcy beskrev fick man aldrig som läsare veta, men det som sades var att  "han uttryckte sig därvid så känslofullt och varmt som man kan vänta av en häftigt förälskad man". Att en man uttrycker sig så starkt och visar sina ömma sida tycker jag att var något ovanligt under den tiden. 





3 kommentarer:

  1. Hej Carolina!

    Jag tycker att du har lyckats få fram hurdan kärleken i boken är. Förutom samhället är kärleken och giftermål de mest centrala delarna i boken. Jag tycker att du lyckat beskrivit alla karaktärers krångliga relationer från början hela vägen till de lyckliga sluten. Dessa kan då vara Elizabeth och Mr Darcy eller Jane och Mr Bingley, precis som du skrivit. Bra!

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Att du har tagit med ett citat från nätet var väldigt smart och gav en bra inledning till inlägget. Du har tagit med mycket citat även från boken och det visar att du har läst och lagt en extra tanke på vad du egentligen läste. Detta gör din text genast ännu mer personlig och intressant. Du har annars också fått med mycket information och olika synvinklar! Jätte bra :)

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Jag tycker som Tova, att det var väldigt bra att du tog citat från boken och från nätet det ger texten en intressant nyans. Ditt inlägg var väl skrivet och man märker att du verkligen lagt tanke på inlägget!

    SvaraRadera