onsdag 13 januari 2016

Klassamhället

I Stolhet och Fördom syns klassindelningen i samhället väldigt tydligt. Familjen Bennet är en förmögen familj, men det är Mr. Bennet som äger allting. Eftersom familjen inte har andra manliga medlemmar, ärver inte någon av dem Mr. Bennets egendom, vilket betyder att hans arv går till en ganska avlägsen släkting när Mr. Bennet dör. Därför märks Mrs. Bennets oro ganska starkt om pengproblem; om Mr. Bennet dör före henne, kommer hon att bli fattig. Det är rätt klart, att en av Mrs. Bennets största rädslor är att bli fattig med fyra ogifta döttrar. Därför har hon stora bekymmer över att få sina döttrar bortgifta, så att de ska ha ett fint och lyxigt liv som hon själv haft.

Samhällsklasserna är relativt flummiga i boken, det beskrivs inte så mycket skrivet om några andra samhällsklasser än vilken de själva hör till. Alla Bennets bekanta är förmögna och visar det med sina hästvagnar, baler och andra fester. Det är alltså märkbart att de är rika och lever ett rätt så bra liv. I boken beskrivs lite om fattiga på ett nedrande sätt. En händelse i boken fick mina tankar att spinna; då Elizabeth Bennet gick till Mr. Bingley för att träffa sin insjuknade syster Jane som stannat där för att tillfriskna. Det var hemskt enligt de andra karaktärerna i boken, att hon faktiskt gick, utan vagnskjuts och alldeles ensam! Det beskrevs som nedrande för hennes samhällsklass, och att bara fattiga människor går någonstans. Elizabeth blev mycket kritiserad över det, och de andra ansåg att hon var verkligt galen p.g.a. handlingen.


Något annat som också syns klart i boken är, att kvinnorna är underställda i det dåvarande samhället. Kvinnorna skulle giftas bort och de fick inte heller arbeta. Dessutom kunde de inte ärva något av sin far, bara för att de var kvinnor. Jämnställdheten var alltså inte något att tala om då. Kvinnornas beteende är också på något sätt konstgjort, att det fanns tydliga normer om hur man skulle bete sig. Kvinnorna skulle ha med sig skvaller och berätta dem vidare till sina vänner. De borde säga ja till frierier, vilket Elizabeth inte gjorde. Det ledde till att hennes föräldrar inte talade med henne på en tid.

Samhället är alltså väldigt olika från idag, nuförtiden får kvinnor arbeta och ärva någons egendom. Kvinnorna är klart mer jämnställda nu än förut, men inte ännu heller har kvinnorna fullständigt lika rättigheter som männen. I det finska samhället måste kvinnor som tur inte bortgiftas, men tyvärr finns det fenomenet i andra kulturer än idag. Så, finska kvinnor har det nog bra.

5 kommentarer:

  1. http://images.fashionnstyle.com/data/images/full/101848/pride-and-prejudice.jpg

    Källan till bilden.

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Väldigt bra skrivet om klassamhället, det som du skriver märker man klart att reflekterar till boken, super!

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Du har väldigt bra fått fram olika synpunkter på hur klassamhället förekommer i boken. Speciellt ditt konkreta exempel från boken om hur Elizabeth går till Mr. Bingley istället för att ta häst och vagn, var något som jag också reagerade över.

    Att kvinnorna är underställda i samhället kommer ju även fram redan i första kapitlet och du har gett bra exempel på hur det märks i boken. Att du ännu nämner hur det är idag är väldigt bra då det ger ett ännu bredare perspektiv.

    Jag tycker att du har skrivit ett väldig intressant inlägg!

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Du har skrivit väldigt bra om klassamhället. Bra att du reflekterar i slutet till hur det är nu och att det var väldigt annorlunda förr.

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera